Monday 11 June 2012

Cheese Cake ala Secret Recipe!

Hokey...baru ade kesempatan nk tulis resepi kek yg pling senang di dunia ni...sbb rmai yg tny cmne cara nk wt kek tu kan...n memandangkan aku penjual tepung kek keju segera yg tegar, n aku dh pon 2x buat kek tu dsebabkan sedap, heheh, jadi makanya, aku dgn sukacitanya nk share resepi kek tuh...heheee...

Bahan2nya;



400gram tepung cheese cake segera
250ml susu segar (aku guna Good Day, sedap)
biskut marie / oreo (1st kek ak guna marie, 2nd oreo)
filling buah utk topping (blueberry, stoberi,kiwi,oren...any kind of filling buah yg uols minat la)

Cara2nya;

1. Kalo uols nak letak lapisan biskut kt bwh, boley sesangt tp aku xexpert sgt bab tu...kureng menjadi lg..tp sedap aje..hehe... Ak suka bskut marie sbb nti rangup je. So, hncuskan itu bskut, dlm15-20keping kot..kasi hancus betoi2.

2. Ps2 cairkan butter dlm kuali, ble da cair, gaul bskut dgn butter t'sebut. Ble da sejuk, ratakan dlm bekas ksukaan uols la,nk bulat ke,petak ke..agk2la saiznye tu, utk 1kg kek..

3. then, msukkan dlm peti sjuk utk sejam. Sambil2 2gu bskut sejuk....tgk step no.4..

4. Tepung td, kte cmpur ngn susu segar 250ml..kalo nmpk cam kering sket, tmbhla ckit lg susu tu..jgn lembik sgt..agak2la ye..hehe..ps2 pukul guna mixer, 1minit utk kelajuan niminum, 5mnit lg utk klajuan maximum. Ble da gebu,lembut je adunan tu,....step sterusnye...

5. Kuarkan bekas yg ade bskut td, buh la adunan tu..ratakan.. ps2 masuk peti lg 2jam...

6. Kalo nak letak topping, lepas 2jam tu, kuakan, n letak topping buah yg dsukai..then msuk peti lg sjam..ps2 da boleh mkn! xnk msuk peti, nk trus mkn pn bole...saje nk sjukkan dlu kan.. mkn sjuk2 mmg best!

NILAA HASILNYA...

tepung cheese cake segera, n 2hasil kek buatan sndiri...nymmy kan??

So, amacam??? Senang kan?? Jomla mengorder ngn shaye...kih3... 400gram tepung hanya RM28 ajer..heheh. Raya nanti nak buat lagi. Ikut kreativiti masing2 sbnrnye..yg pnting, tepung + 250ml susu segar. Tak perlu bakar, kukus, masak guna dapur...mudah & sedap! Jomla cuba ;P




No comments:

Post a Comment